Strategi er lig med leg

Byg, leg og skab udvikling

En strategi skal gerne være dynamisk, levende og være i stand til at tackle det uventede. De samme ord kan man sætte på en organisation, virksomhed, kontorfællesskab og så videre. Men hvordan skaber man det? Det vil mange konsulenter (herunder jeg selv) gerne give dig svaret på.

Billede

Jeg har igennem de sidste 15 år udforsket netop den problematik, og har udviklet min egen tilgang og metode. Den har jeg nu suppleret med LEGOSERIOUSPLAY-metoden, som tidligere nævnt her på bloggen.

Leg kan defineres som en bevidst samling af individer (som regel børn), der bruger fantasien.

Strategi kan faktisk defineres på næsten samme måde: En bevidst samling af individer (som regel voksne), der bruger fantasien. I de tilfælde bruger vi bare ikke ord som fantasien, men snarere ’evnen til at forudse’. I mine øjne er det to sider af samme sag.

Budgetlægning sker ligeledes ofte ved en samling af individer (ofte voksne), der bruger evnen til at forudse (fantasien).

Den tilgang var lige præcis hvad Kjeld Kirk-Kristiansen tænkte, da han satte gang i udviklingen af  metoden oprindeligt. Og det er den tilgang der i årene siden er blevet udviklet. Hovedsageligt af de to oprindelige master trainers Per Kristiansen og Robert Rasmussen. De er snart aktuelle med en bog om metoden (forudbestil her).

Jeg har spurgt Per Kristiansen lidt om hvad metoden kan gøre for organisationer og virksomheder

Hvorfor skal man lege?

Fordi det er hjernens foretrukne måde at udvikle sig på (og det er sjovt). Den er en sikker måde at udforske og udfordre, det er en sikker måde at teste sig selv og afprøve løsninger og dermed udvikle sine evner. Hvem ville sætte en pilot op i en flyver inden hun eller han havde været i en fly-simulator? Men alligvel gør vi det ikke med ledere og beslutningstagere, men de skal da også lege og teste deres beslutninger på en sikker facon. Vi plejer at sige at skal du udvikle eller forandre så skal du være i en lærende tilstand, og den bedste måde at komme det er ved at lege

Hvad kan metoden gøre for din organisation?

Helt kort, den hjælpe med at skabe resultater og løsninger på komplekse problemstillinger som alle tror på og derfor eksekvere på bagefter.

Kan du give et el to eksempler på forandringer som brug af SERIOUSPLAY-metoden har foranlediget?

For DONG’s kraftværks division gav det ifølge deres egne beregninger en forbedring på mange millioner, bare på et kraftværk (http://www.trivium.dk/Clients-cases/Dong-Energy)

For et irsk internet start-up førte det til en ny og forbedret forretningsmodel, med afsæt i dette har de siden vokset kraftigt, vundet en del priser og skaffet yderligere venture kapital to gange.

DAMVAD Dreaming

Jeg har sammen med Kim Fischer blandt andet brugt metoden til skabe input til forretningsstrategi for analysevirksomheden DAMVAD. Her brugte vi metoden til at skabe et fælles billede af hvor DAMVAD var nu, og hvor de gerne ville hen i fremtiden. Dernæst arbejdede de videre med at beskrive de konkrete handlinger, der skal få virksomheden til at flytte sig

Billede

Metoden hjælper med at skabe klarhed. Metoden får alle medarbejdere til at bygge, dele og bruge metaforer til at fortælle en udviklingshistorie.

DAMVAD har siden hen arbejdet videre og vedtaget en ny forretningsstrategi ud fra de input, der blev skabt på dagen.

Det er bare et eksempel – der kommer mange flere.

Advertisement
Tagged with: , ,
Lagt i Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier
%d bloggers like this: