Bright Green eller hvad?

Jeg besøgte igår min gamle arbejdsgivers stort anlagte messe Bright Green Expo i Forum. Og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke er helt sikker på, hvilken smag jeg havde i munden på vejen hjem.

Green Wash?

Jeg er af den overbevisning, at flere ledende danske virksomheder som Danfoss, Grundfos og Vestas helt bestemt leverer nogle løsninger, som på sigt kan gavne klimaet. Men jeg har det altså utroligt svært, når kommunikationen omkring det bliver så skinger lysegrøn, som det ofte sker. Eksempelvis Dong Energys seneste reklame hvor de gejler sig op på at være ih og åh så grønne, samtidigt med, at de understreger, at vi ingen steder ville være uden kraftværker…

France is more than green

På Bright Green var der også en stor stand fra GDF Suez fra Frankrig. France is green. But France is also more. France is green tech. Altså pardon my french, men vi taler om et land der har leveret Elf, Totalgaz og andre små perler af virksomheder (og jo jo – jeg ved godt, at de også har nogle vældige tog, der kører hurtigt, og at Sarkozy nu er meget klima-agtig – i øvrigt efter pres fra Nicolas Hulot). En virksomhed fra Norge slog også vældigt op på at være grønne og koblede sig til brusende elve, fjelde og Norges storslåede natur. Nu er vi vel enige om, at Norges økonomi stort set er grundlagt på en olieplatform?

Man må godt tjene penge

Jeg er af den overbevisning, at virksomheder er sat i verden for at tjene penge. Og det kan man ikke klandre dem for. Men jeg synes den onde lyneme, at man skal være meget påpasselige med sin klimaretorik. Det grænser jo til det kvalmende indimellem. I bund og grund drejer rigtigt meget af klimakommunikationen også om at tjene penge og købe aflad. Det er på én og samme tid virksomhedernes forsøg på at købe aflad og sende en ordentligt ladning CSR afsted. Der er ikke meget tvivl om, at der stilles krav til den type af kommunikation. Mange virksomheder kan gøre det med et vis troværdighed, og rigtigt mange har alvorlige kvaler med det.

Min pointe eller bøn om rette er, at virksomheder virkeligt skal træde varsomt når de klimakommunikerer. Vær ærlige om hvorfor I er sat i verden. Der er jo ingen der tror på, at I er sat i verden for at redde klimaet. I er sat i verden for at tjene penge, men derfor kan I godt tænke jer om undervejs. Og det er helt ok.

Advertisement
Tagged with: , , , , , , , ,
Lagt i Kommunikation
2 comments on “Bright Green eller hvad?
  1. Mikkel siger:

    Enig.

    Derfor er det også forstemmende når erfarne kommunikationsfolk måler CSR på synlighed uden at forholde sig til substansen: http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/ceo-csr-branding-top-10

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier
%d bloggers like this: