Harald ved godt det bliver svært

Altså at få den nye overenskomst stemt igennem hos medlemmerne. Og når jeg skriver Harald, mener jeg, naturligvis LO’s formand Harald Børsting. Han har ret så usædvanligt meldt ud i Berlingske Business, at forbundenes medlemmer ikke skal forvente store lønstigninger.

Arbejdsmarkdsforsker Jesper Due tolker det som en meget alvorlig situation, og samme tilgang har Berlingske Tidende. Jeg er ikke sikker på, at jeg er helt enig.

Nuvel – det bliver svært. Men ikke så meget at nå til enighed mellem parterne. Det helt svære bliver at få solgt aftalen til alle medlemmerne. Derfor bliver parterne nødt til at etablere en situation, hvor opfattelsen i medierne er, at det ser skidt ud og at parterne er langt fra hinanden. Det tror jeg faktisk ikke, at de er. Ihvertfald ikke så langt væk, som det antydes i dagens medier.

Der er ingen, der er interesserede i konflikt nu. Slet ikke forbundene. Deres medlemmer har svært nok ved at finde et arbejde i forvejen. Men det kan forbundsformændene selvfølgelig ikke sige alt for højt. Derfor sender man ganske klogt Harald Børsting i byen. Han har tilpas afstand, og kan godt klare lidt kritik. Endelig vil det være rart for Harald at få lidt pressetid, som ikke handler om konflikten mellem LO og Tine Aurvig-Huggenberger. Det er også en presseteknisk genistreg at få placeret historien i erhvervsledernes foretrukne nyhedsmedie Berlingske Business.

Det handler om værdier og symboler

De sidste store knaster kommer til at handler om værdier og symboler. Resten er de stort set nået til enighed om. Det bliver noget med at sikre danske arbejdspladser imod social dumping. Derfor slår Børsting på tromme for tryghed. Ikke dumt.

Nu kan det selvfølgelig være, at det hele brænder sammen i løbet af weekenden. Jeg tvivler. Også selv om Berlingske refererer til centrale kilder i forhandlinger. Min vurdering er, at det er spin. Det skal bygges op, så det ser ud til, at fagforbundene har fået indrømmelser og resultater. Arbejdsgiverne har intet imod at give sig på det punkt. De koncentrerer sig om at minimere virksomhedernes udgifterne, og her er det så afgjort lønsummen, der er afgørende. Derfor bliver det helt centrale i weekendens forhandlinger formentligt udenlandske medarbejdere.

De skal nok komme til at forhandle langt og længe. Men jeg sætter mine penge, at vi får en aftale inden weekenden er omme.

Advertisement
Tagged with: , , , , , ,
Lagt i Kommunikation, Politik
2 comments on “Harald ved godt det bliver svært
 1. Kristian siger:

  * host host *

  Hvad gik der galt?

  😉

  • Kåre K siger:

   Tror at B-siden har brug for mere. Forstået på den måde, at vi skal tættere på baggrunden, inden de alle sammen redder os. Jeg tror de er enige. Stort set. Men resultatet kan ikke sælges, hvis det er kommet i hus for nemt. Men touché – jeg var for hurtig på aftrækkeren.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier
%d bloggers like this: